Nou paradigma agrosocial
El nou model agrari sorgeix de les incorporacions nouvingudes al sector, però també es constata en les explotacions agràries tradicionals que han donat el pas de trencar amb el model agrari de continuïtat familiar. És, per tant, un model basat en dinàmiques de cooperació, locals i equitatives, on l’àmbit de proximitat cobra importància i on la cooperació guanya espai a la competitivitat. Les persones que produeixen i les que consumeixen s’ajuden per establir uns preus justos, i no ajustats, i la pagesia també col·labora entre ella mateixa, sobretot per comercialitzar i intercanviar.
El model que el grup de persones joves nouvingudes està posant en pràctica permet introduir en les estructures tradicionals noves maneres de fer agricultura i de mirar i sentir la realitat rural. L'objectiu comú es fer de la pagesia una opció de futur.
La pagesia tradicional expressa signes propers a un canvi de paradigma. La nova generació de persones que es dediquen a l’activitat agrària i que ho fan de forma íntegra estan sembrant el camp del futur. La cerca per posar en marxa activitats agràries en consonància amb la terra, on les persones s’impliquen i decideixen, on els fruits del treball són compartits i on l’emoció és un element imprescindible de la viabilitat de les activitats agràries noves i tradicionals, permet ser optimistes. Estem assistint a un moment històric en què les persones que treballen la terra la tornen a estimar i criden ben fort que el que volen és viure’n dignament.
El perfil de les persones joves que s’incorporen
-
El paper de la dona en el grup de la pagesia nouvinguda és un dels resultats més destacats
-
La majoria de les persones joves tenen un origen rural, ja que tots els que relleven les explotacions familiars hi han nascut . D’altra banda, també hi ha joves nouvinguts que tenen un origen urbà. Aquest fet, d’una banda, els dificulta l’accés a les xarxes agràries, a la terra o a coneixements específics, mentre que, de l’altra, els facilita temes com l’acostament al mercat urbà i a les activitats de diversificació relacionades amb aquest entorn
-
La major part de la pagesia tradicional ha estudiat formació professional (63%), sobretot agrària (57%), el grup de persones joves nouvingudes (63%) tenen estudis universitaris la majoria dels quals no són agraris.